Bloedsuikerproblemen

Diabetes

Bij diabetes type 2 is er vaak sprake van een combinatie van langzaam afnemende aanmaak van insuline en het minder gevoelig worden van het lichaam voor insuline. Het insuline is o.a. nodig om glucose uit de voeding te verwerken.

Diabetes is een stofwisselingsziekte. Er is niet alleen een probleem met het regelen met het bloedsuikergehalte, maar meestal ook een verstoorde vetstofwisseling en een hoge bloeddruk. Wanneer iemand te zwaar is, versnelt dit de ontwikkeling van insulineresistentie en zijn er meer ontstekingsfactoren in het lichaam aanwezig.

De voedingsadviezen die ik geef zijn erop gericht om de schade aan het lichaam door diabetes zoveel mogelijk te beperken. Er is dus niet alleen aandacht voor het reguleren van het glucosegehalte, maar ook voor de andere verstoorde processen. Bij diabetes en medicijngebruik is vaak een hogere behoefte aan vitamines en mineralen, daarom wordt daar speciaal aandacht aan besteed.

Wanneer kan ik iets voor je doen

  • Als er diabetes bij je is geconstateerd
  • Als je een check up wilt bij al langer bestaande diabetes
  • Wanneer de bloedwaarden (bloedsuiker, bloedvetten, leverwaarden) niet goed zijn en wilt kijken wat je daar met voeding aan kunt doen
  • Wanneer je wilt ontdekken of je door veranderingen in de voeding minder medicijnen nodig hebt

Ik ga samen met jou op zoek naar de geschikte voeding en is er aandacht voor je leefstijl. Ik laat zo nodig bloed onderzoeken op eventuele tekorten en adviseer zo nodig supplementen. Maak voor een uitgebreid en persoonlijk aangepast advies een afspraak.

Wil je meer informatie, neem dan contact met mij op.

Link www.dvn.nl

 

Laag koolhydraat dieet

 

Hypoglycemie

Hypoglycemie betekent letterlijk een te laag suikergehalte in het bloed. Bij iemand die daarvoor gevoelig is, daalt het bloedsuikergehalte te snel na het eten of drinken van een maaltijd met (veel) koolhydraten of na een maaltijd die niet evenwichtig is samengesteld (met een zo genaamd hoge glycemische index).

Veelvoorkomende klachten van hypoglycemie zijn: duizeligheid, vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieverlies, transpireren, hoofdpijn, wazig zien, trillen en beven. De klachten verminderen na het eten van koolhydraten (vaak iets zoets), maar het helpt maar tijdelijk. Vaak lukt het niet om een maaltijd overslaan en moet je op tijd (iets zoets) eten.

Wat kan ik voor je doen

Door aanpassing van je voeding kunnen hypoglycemische klachten grotendeels verdwijnen. In overleg met jou komen we uit op een persoonlijk advies. Je kunt hiervoor een afspraak maken. Omdat stress en beweging invloed op het bloedsuikergehalte, komt dat ook ter sprake.

Wil je meer informatie, neem dan contact met mij op.

 

Zwangerschapsdiabetes

Bij zwangerschapsdiabetes is het bloedsuikergehalte hoger dan voor jou en je kindje goed is. Met te hoge bloedsuikerwaarden maak je meer vruchtwater aan en groeit je kindje te snel. Daardoor is er een grotere kans op problemen bij de bevalling met risico’s voor jou en je kind. Het is dus belangrijk om het bloedsuikergehalte te reguleren met een aangepaste voeding. De bloedsuikerwaarden worden heel streng beoordeeld.

Als je zwangerschapsdiabetes hebt gehad, heb je een hogere kans op het ontwikkelen van diabetes op latere leeftijd.

Wat kan ik voor je doen

Ik geef adviezen voor het aanpassen van de voeding. Daarbij houd ik rekening met de duur van de zwangerschap en je individuele wensen en mogelijkheden. Vanwege het risico op diabetes op latere leeftijd bespreek ik ook de goede voeding voor na de zwangerschap.

Maak voor een uitgebreid persoonlijk advies een afspraak. Of neem contact op als je meer informatie wilt.

Link www.diabetesfonds.nl