Maag, darm, lever, galklachten

Maagklachten

Maagzuur, opgeblazen gevoel, boeren of oprispingen, misselijkheid, maagpijn. Het zijn bekende voorbeelden van maagklachten. De huisarts noemt het vaak teveel maagzuur of reflux en kan u er een medicijn voor geven. Met voeding en leefstijladviezen zijn de klachten vaak zonder medicatie op te lossen.

Wat kan ik voor je doen.

In een uitgebreid consult gaan we op zoek naar de oorzaak van de klachten zodat je klachten blijvend worden aangepakt. Ook met korte vragen kun je terecht. Maak een afspraak voor advies op maat. Wil je meer informatie, neem dan contact op.

Link www.mdls.nl en www.spijsverteringsinfo.nl

 

Darmflora

Wat je eet heeft alles te maken met het functioneren van je darmen. Goede voeding zorgt voor een goede stoelgang.

Er zitten vele miljarden bacteriën in je darmen. Tien keer zoveel als alle lichaamscellen tezamen. De bacteriën helpen met het verteren van de voeding, maken vitamines en beschermende stoffen in de darm en spelen een belangrijke rol in ons afweersysteem. Die darmbewoners moeten we te eten geven om ze ‘in leven te houden’ en goed voor ons te laten werken. Vezels uit met name groente, fruit, peulvruchten en haver vormen de voedingsbodem voor de bacteriën.

Een onbalans tussen ‘goede’ bacteriën en ziekmakers kan de oorzaak van darmklachten zijn. Zoals een moeilijke stoelgang, krampen, diarree, een opgeblazen buik, stinkende winden en een slechte adem. Ook kan een verstoorde darmflora een verminderde weerstand, chronische infecties en voedselovergevoeligheid tot gevolg hebben.

 

Darmklachten

Verstopping

Bij verstopping of obstipatie is een voeding met voldoende vezels uit verschillende soorten voedingsmiddelen, voldoende vocht en goede vetten belangrijk. Daarnaast spelen bewegen, ontspanning (omgaan met stress) en routine rondom het toiletbezoek mee.

In een uitgebreid consult gaan we op zoek naar de oorzaak van de klachten zodat je klachten blijvend worden aangepakt. Ook met korte vragen kun je terecht. Maak een afspraak voor advies op maat. Wil je meer informatie, neem dan contact op.

Diarree

Diarree komt vaak voor bij een prikkelbare darm, maar kan ook het gevolg zijn van een (chronische) darmontsteking, voedselvergiftiging of een voedselovergevoeligheid. Een nadeel van diarree is het verlies aan voedingsstoffen. Ik kan je helpen bij het screenen op mogelijke tekorten en adviseren bij het gebruik van extra vitaminen en mineralen. In een aantal gevallen kan een probioticum prima helpen. Bij verdenking van een voedselovergevoeligheid richt ik natuurlijk daar de aandacht op.

PDS Prikkelbare darm syndroom

Een prikkelbare darm wordt ook wel spastische darm of spastisch colon genoemd. Het is één van de meest voorkomende chronische darmstoornissen. De belangrijkste symptomen zijn buikpijn, krampen, gasvorming (opgeblazen gevoel, winden), diarree en/of verstopping. Daarnaast kunnen ook klachten als vermoeidheid, misselijkheid, maagklachten, hoofdpijn en pijn in de rug of zij voorkomen. Lees wat ik voor je kan doen bij prikkelbare darm.

Voedselovergevoeligheid

Darmklachten kunnen het gevolg zijn van intoleranties voor bepaalde voedingsbestanddelen. Denk bijvoorbeeld aan lactose (melksuiker), gluten (o.a. in tarwe), eiwitachtige stoffen (histamine) of fermenteerbare (vergistbare) koolhydraten zoals in het fodmap dieet. Ik help je er achter te komen waar het probleem ligt. Dan kunnen met voedingsmaatregelen de klachten worden voorkomen.

Link www.mdls.nl en www.spijsverteringsinfo.nl

 

Prikkelbare darm (pds)

Een prikkelbare darm wordt ook wel spastische darm of spastisch colon genoemd. Het is een van de meest voorkomende chronische darmstoornissen. De belangrijkste symptomen zijn buikpijn, krampen, gasvorming (opgeblazen gevoel, winden), diarree en/of verstopping. Daarnaast kunnen ook klachten als vermoeidheid, misselijkheid, maagklachten, hoofdpijn en pijn in de rug of zij voorkomen.

Prikkelbare darm test:

Je hebt in de afgelopen 6 maanden minstens de helft van de tijd terugkerende buikpijn of een onaangenaam gevoel in de buik? En tenminste 2 van deze verschijnselen/kenmerken?:

  • De (pijn)klachten wordt minder na de stoelgang
  • Als je klachten hebt komt de ontlasting juist vaker of minder vaak
  • Als je klachten hebt is de ontlasting juist dunner/achter of harder

Neem dan contact op met de huisarts om nader onderzoek te laten doen. Wanneer de huisarts de diagnose ‘prikkelbare darm’ of ‘spastische darm’ heeft vastgesteld is het goed om te kijken naar factoren die bij u de klachten veroorzaken. Voeding, stress, beweging en roken hebben invloed op de darmen.

Wat kan ik voor je doen

Ik ga samen met jou op zoek naar de oorzaken en naar de mogelijkheden om de voeding aan te passen. Je leefstijl is een belangrijke factor dus deze zal ook ter sprake komen. In een aantal gevallen ligt een voedselovergevoeligheid aan de basis van de klachten. Veel toegepast hierbij is het FODMaP dieet. Zo nodig vraag ik daarbij onderzoek bij de huisarts aan. Bij een verdenking op voedingstekorten kan ik bloedonderzoek aanvragen bij de huisarts. Zo nodig adviseer ik supplementen, probiotica (‘goede’ bacteriën) of kruiden om klachten te verminderen. Maak voor een uitgebreid en persoonlijk aangepast advies een afspraak.

Wil je meer informatie, neem dan contact op.

Link www.mdls.nl en www.pdsb.nl

 

Divertikels en diverticulitis

Divertikels zijn uitstulpingen van de dikke darmwand. In principe zijn ze onschadelijk. Ze ontstaan waarschijnlijk op zwakke plekken in de darmwand die onder verhoogde druk zoals bij verstopping gaan uitstulpen. Divertikels kunnen gaan ontsteken als ontlasting in de uitstulping blijf hangen. Dit wordt diverticulitis genoemd en veroorzaakt veel klachten.

Bij divertikels kunt je met goede voeding en meer bewegen zorgen voor een zachte en soepele ontlasting. Bovendien kan de juiste voeding de kans op het ontstaan van ontsteking verminderen.

Wat kan ik voor je doen

Je kunt terecht voor het juiste advies voor je darmen en je weerstand bij divertikels in de dikke darm. Zo nodig met een advies voor supplementen. Na een ontsteking help ik om de voeding weer op te bouwen en adviseer ik voeding om het risico op een nieuwe ontsteking te verlagen.

Link www.mdls.nl en www.spijsverteringsinfo.nl

 

Chronische darmontsteking (colitis ulcerosa / ziekte van Crohn)

Bij colitis ulcerosa is er sprake van een chronische, regelmatig terugkerende ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Ook kunnen er klachten en ontstekingen buiten de darm voorkomen. Er zijn veel overeenkomsten tussen de twee chronische darmontstekingen: colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Maar bij de ziekte van Crohn komen de ontstekingen in het hele maagdarmkanaal voor en zijn ook de diepere lagen van de darmwand ontstoken. Bij de ziekte van Crohn kunnen in de darm eerder fistels vernauwingen en verklevingen ontstaan. Sommige mensen hebben af en toe klachten, terwijl anderen regelmatig heftige aanvallen krijgen. Een ziekteaanval wordt ook wel een opvlamming genoemd of een actieve periode.

De buikklachten bij colitis en de ziekte van Crohn zijn: diarree (met bloed en slijm), buikpijn, opgezette buik (winderigheid), soms verstopping. Ook maagklachten komen voorbij chronische darmontstekingen. Algemene klachten zijn o.a. vermoeidheid, gewichtsverlies en bloedarmoede. Goede voeding voor de darmen en de weerstand zijn essentieel voor mensen met een chronische darmontsteking. Bij terugkerende klachten en door medicijngebruik kunnen tekorten aan allerhande voedingsstoffen optreden: eiwitten, energie, vitamines en mineralen.

Wanneer er regelmatig een opvlamming van de ziekte is, treedt vaak ongewenst gewichtsverlies op. Meer dan 6 kg gewichtsverlies in een 1/2 jaar of meer dan 3 kg in 1 maand betekent een slechte voedingstoestand. En een slechte voedingstoestand maakt herstel van de infectie weer moeilijker.

Wat kan ik voor je doen

Je kunt terecht voor het juiste advies voor je darmen en je weerstand. Ik hou daarbij rekening met je klachten, medicijngebruik en de uitslagen van bloedonderzoek. Als dat nodig is, adviseer ik voedingssupplementen en/of probiotica. Wanneer je ongewenst gewicht verliest of er regelmatig opvlamming van de ziekte is, is het goed om naar je algemene voedingsconditie te kijken. Bij een slechte voedingstoestand is een hogere inname van eiwitten en energie nodig. Bij regelmatige opvlamming is het goed om te kijken naar de vitamine en mineralenstatus.

Link www.mdls.nl en www.crohn-colitis.nl

 

Galklachten

Bij galklachten kun je te maken hebben met een slechte vetvertering of met galstenen. Je kunt de kans op galstenen verminderen door aanpassing in de voeding. Zo kun je beïnvloeden dat de gal vloeibaarder is, de galcontracties minder heftig zijn en zodoende de galstroom wat makkelijker. Ook je gewicht is een belangrijke factor bij het ontwikkelen van galstenen.

Een slechte vetvertering kan verschillende oorzaken hebben. Vetdiarree kan aanleiding geven tot tekorten aan vet oplosbare vitamines. Verder is het goed om nauwgezet naar de samenstelling van de voeding m.n. wat betreft vezels en vetten en het verband met de klachten.

Wat kan ik voor je doen

Ik ga samen met jou op zoek naar de geschikte voeding en is er aandacht voor je leefstijl. Het voedingsadvies is gericht op de aanpak van de oorzaak van de klachten/problemen. Ik laat zo nodig bloed onderzoeken op eventuele tekorten en adviseer zo nodig supplementen. Maak voor een uitgebreid en persoonlijk aangepast advies een afspraak.

Wil je meer informatie, neem dan contact op.

Link www.mdls.nl

 

Leverproblemen / verhoogde leverwaarden

De lever is één van de belangrijkste organen in ons lichaam. Het is onze chemische fabriek; giftige stoffen worden onschadelijk gemaakt en afvalstoffen ruimt hij op. Maar de lever zorgt er ook voor dat je voedingsstoffen uit het bloed kunt opnemen. De voedingsstoffen (eiwitten, vetten en koolhydraten, ijzer en verschillende vitamines) zet hij om in stoffen die we voor allerlei processen kunnen gebruiken. Daarnaast speelt de lever een rol in de spijsvertering door het maken van gal (nodig voor de vetvertering). Al met al vinden er zo’n 600 verschillende processen in de lever plaats.

Bij leverproblemen heeft de lever moeite met het uitvoeren van zijn functie. De lever kan de stroom afvalstoffen, ook vanuit de darm, niet aan of doet zijn werk in de spijsvertering niet goed. Vermoeidheid, misselijkheid, (vage) pijn rechts boven in de buik, jeuk en slechte reactie op voeding en medicijnen kunnen het gevolg zijn.

Leververvetting (NAFLD) is de meest voorkomende aandoening aan de lever. Het komt steeds vaker voor als gevolg van de veranderingen in onze voeding en leefgewoontes. Het wordt meestal bij toeval ontdekt. Afwijkende leverwaarden (ALAT, ASAT en gamma GT) zijn de eerste tekenen van een gestoorde leverfunctie. Het is belangrijk om de uitbreiding van leververvetting en ontsteking van de levercellen (NASH) te voorkomen. De vetstapeling is omkeerbaar, maar hoe verder deze zich uitbreidt hoe groter de kans op ontstekingen. Deze ontstekingen kunnen op den duur overgaan in levercirrose. Dit is een ernstige, onomkeerbare leverziekte waarbij levercellen vervangen worden door littekenweefsel.

Aanhoudende belasting van de lever door alcohol, medicatie, overgewicht (metabool syndroom), ontregelde diabetes en verkeerde voeding geven aanleiding tot verdere leververvetting.

Wat kan ik voor je doen

Ik ga samen met jou op zoek naar de geschikte voeding en is er aandacht voor je leefstijl. Het voedingsadvies is gericht op de aanpak van de oorzaak van de klachten/problemen. Ik laat zo nodig bloed onderzoeken op eventuele tekorten en adviseer zo nodig supplementen. Maak voor een uitgebreid en persoonlijk aangepast advies een afspraak.

Wil je meer informatie, neem dan contact op.

Link www.mdls.nl