Voedselovergevoeligheid

Klachten

Al je een voedselovergevoeligheid hebt, krijg je klachten van voedingsmiddelen/stoffen waar andere mensen geen last van hebben.

  • Maag-darmklachten: misselijkheid, overgeven, brandend maagzuur, opgeblazen gevoel,   buikpijn, diarree, soms verstopping
  • Huidklachten: jeuk, roodheid, eczeem, galbulten
  • Oogklachten: jeuk, tranen, rood oogslijmvlies, vochtophoping onder de ogen
  • klachten van bovenste luchtwegen: niezen, verstopte neus, loopneus, jeuk, heesheid, droge hoest
  • klachten van de onderste luchtwegen: hoesten, benauwdheid, kortademigheid, piepende ademhaling
  • angio oedeem: plaatselijke vochtophoping m.n. in het gezicht, glottisoedeem (zwelling in de keel)
  • oraal allergiesyndroom (variant op angio oedeem): blaasjes/zwelling van de lippen, tong, keel of verhemelte, jeuk in de mond, jeuk bij de oren
  • hart- en vaatklachten/anafylaxie: snelle pols (soms trage pols bij anafylaxie), lage bloeddruk, duizeligheid, flauwte, bleekheid, zweten, hoofdpijn, bewusteloosheid (shock)
  • Overige klachten: samentrekken baarmoeder, gevoel van naderend onheil, gedragsveranderingen, ontsteking van oog en middenoor

 Bron: Burks et al. J Allergy Clin Immunol 2012

De klachten van een allergie of intolerantie kunnen hetzelfde zijn. Maar bepaalde klachten hangen sterk met bepaalde overgevoeligheden samen. Iemand kan ook overigens ook last hebben van zowel een allergische als niet-allergische overgevoeligheid.

Link www.voedselallergie.nl en www.anafylaxis.nl

 

Allergie of intolerantie

Er zijn twee soorten overgevoeligheid

  • Allergische voedselovergevoeligheid of allergie
  • Niet-allergische voedselovergevoeligheid ook wel voedselintolerantie genoemd.

Bij een allergie zijn afweerstoffen aantoonbaar in het bloed evt. geven huidpriktesten een uitslag. Na het allergisch onderzoek volgt vrijwel altijd een periode van eliminatie (weglaten) en provocatie (weer gebruiken) van het allergene voedingsmiddel. Daarbij wordt gekeken in hoeverre de klachten ook echt minder worden bij het weglaten van het allergeen en wanneer (bij welk voedingsmiddel en in welke hoeveelheid) de klachten weer terugkomen. Bekende allergenen zijn koemelk, kippenei, noten, pinda en soja. En kruisallergenen bij een inhalatie allergie bijv. appel bij het Oral Allergy Syndrome (OAS).

Bij een niet allergische voedselovergevoeligheid zijn de genoemde afweerstoffen niet aanwezig en dus ook niet te testen. De voedselintolerantie kan zijn oorsprong hebben in het maag-darmkanaal (zoals een verteringsprobleem bij lactose intolerantie). Het kan ook zijn oorsprong hebben in de verhoogde gevoeligheid van z.g. mestcellen die in allerlei weefsels in het lichaam aanwezig zijn. Het gaat dan meestal om een overgevoeligheid voor histamine en biogene aminen.

Bij een voedselintolerantie is het onderzoek naar het gebruik van voedingsmiddelen / bestanddelen en het mogelijke verband met klachten een heel belangrijk onderdeel. Op basis van de informatie uit dit onderzoek volgt een eliminatie van verdachte stoffen. Ook hierbij is er na verloop van tijd een belasting met de verdachte stoffen. Als voorbeeld van de complexiteit: tarwe kan zowel op basis van een allergie (voor tarwe), als op basis van coeliakie (een glutenintolerantie), als op basis van een verteringsprobleem (fodmap-intolerantie) klachten veroorzaken. Elke diagnose betekent andere beperkingen en andere mogelijkheden als vervanger voor tarwe.

Stress is altijd een factor bij een voedselovergevoeligheid. De rol hiervan wordt meegewogen in de advisering en beoordeling van de resultaten.

Wat kan ik voor je doen

Heb je het idee dat je ergens op reageert, maar je weet niet waarop? In een uitgebreide voedings- en klachten anamnese kan ik adviseren welk onderzoek verder zinvol kan zijn. Dat kan een allergisch onderzoek zijn door de huisarts of allergoloog en/of een onderzoek naar mogelijke voedingstekorten. De uitkomst van de anamnese kan ook het startpunt zijn voor een proefdieet. Dat is een dieet waarin de verdachte voedingsmiddelen of bestanddelen worden vermeden en na verloop van tijd weer worden geïntroduceerd. Doel is om duidelijk te krijgen of je reageert op voeding. En zo ja waarop en hoe sterk.

Het kan ook zijn dat via onderzoek al duidelijk is waar je allergisch op reageert. Dan richt het advies zich vooral op de praktische uitvoering van de beperking. Met een nadruk op wat juist wel mogelijk is. Daarbij hou ik natuurlijk rekening met de persoonlijke wensen en mogelijkheden.

Maak voor een voedingsonderzoek of persoonlijk advies een afspraak. Of neem contact op als je meer informatie wilt.

Link www.voedselallergie.nl

 

Histamine intolerantie

Mogelijk speelt een verminderde activiteit van histamine-afbrekende enzymen in de darm (DAO) en in andere delen van het lichaam een rol.  Histamine en biogene aminen komen van nature in voedingsmiddelen voor en we krijgen er elke dag een bepaalde hoeveelheid van binnen. Het is een lastig type overgevoeligheid om te herkennen. Er komen klachten bij het overschrijden van een persoonlijke drempelwaarde. De klachten van een histamine intolerantie kunnen erg lijken op die van een allergie. Omdat histamine en biogene aminen in verschillende voedingsmiddelen zitten, kan het voedingsmiddel dat net dat beetje teveel is en aanleiding is voor de klachten, steeds een andere zijn. Er zijn geen testmethoden voor het vaststellen van een histamine intolerantie.

Wat kan ik voor je doen

Heb je het idee dat je ergens op reageert, maar je weet niet waarop? In een uitgebreide voedings- en klachten anamnese kan ik onderzoeken of histamine en biogene aminen een rol spelen bij het ontstaan van de klachten. Zo nodig verwijs ik naar de huisarts voor onderzoek naar mogelijke voedingstekorten. Omdat een goed werkend maag-darmkanaal essentieel is, besteed ik daar veel aandacht aan. De uitkomst van de anamnese kan het startpunt zijn voor een proefdieet. In dit geval een dieet waarin histamine en biogene aminen worden beperkt en na verloop van tijd weer worden geïntroduceerd. Doel is om duidelijk te krijgen of je reageert op histamine en biogene aminen in de voeding. En zo ja, op welke voedingsmiddelen precies en hoe sterk.

In het advies is veel aandacht voor de praktische uitvoering van de beperking. Met een nadruk op wat juist wel mogelijk is. Daarbij hou ik natuurlijk rekening met de persoonlijke wensen en mogelijkheden.

Maak voor een voedingsonderzoek of persoonlijk advies een afspraak. Of neem contact op als je meer informatie wilt.

 

Lactose intolerantie

In de dunne darm is het enzym lactase actief. Dat splitst lactose (melksuiker) in twee afzonderlijke suiker stukken (galactose en glucose), waardoor deze opgenomen kunnen worden. Zonder of bij te weinig lactase blijft (een deel van) het lactose ongesplitst. De lactose wordt vervolgens door bacteriën in de darm afgebroken, waarbij gas vrij komt. Dat geeft buikpijn, misselijkheid, opgeblazen gevoel of winderigheid en diarree na gebruik van melkproducten. Lactose intolerantie komt relatief vaak voor. Ook bij mensen met een prikkelbare darm. Lactose zit in alle melk van dieren zoals koemelk, geitenmelk en schapenmelk en daardoor in producten die hiervan worden gemaakt (m.u.v. harde kaas).

Wat kan ik voor je doen

Heb je het idee dat je op melk reageert? Dan zoek ik samen met je uit of de klachten inderdaad te maken hebben met de vertering van lactose. Het kan ook zijn dat via onderzoek al duidelijk is dat lactose een probleem is. Soms is lactose volgens het onderzoek geen probleem, maar in de praktijk wel. Altijd gaan we op zoek naar hoeveelheid lactose die je darm nog wel aan kan. Dan richt het advies zich vooral op de praktische uitvoering van de beperking. Met een nadruk op wat juist wel mogelijk is. Daarbij hou ik natuurlijk rekening met de persoonlijke wensen en mogelijkheden.

Maak voor een voedingsonderzoek of persoonlijk advies een afspraak. Of neem contact op als je meer informatie wilt.

Link www.voedselallergie.nl

Fructose intolerantie

(inhoud)

FODMaP-dieet

Onder anderen mensen met een prikkelbare darm kunnen klachten hebben na het eten van voedingsmiddelen die veel z.g. FODMaP’s bevatten. FODMaP staat voor fermenteerbare oligo-, di- en monosachariden en polyolen. Het zijn suikers en korte ketenkoolhydraten die iemand met klachten niet zelf lijkt te kunnen verteren en daardoor veel klachten veroorzaakt. FODMaP-rijk zijn onder andere melkproducten (lactose), ui, prei, koolsoorten en tarwe, peulvruchten en bepaalde fruitsoorten zoals appels en peren (door fructose en polyolen).

Het FODMaP dieet houdt in dat je een aantal weken een dieet gebruikt met weinig FODMaP bevattende voedingsmiddelen. Daarna ga je één voor één voedingsmiddelen toevoegen om te lijken waar je op reageert. Zo kom je erachter van welke voedingsmiddelen je klachten krijgt en wat probleemloos gaat.

Wat kan ik voor je doen

Voor meer onderzoek naar wat je wel en niet kunt eten kan een proefdieet nuttig zijn. Ik kijk ook altijd naar mogelijk andere voedselovergevoeligheden of evt. voedingstekorten die een rol kunnen spelen bij de klachten. Vervolgens help ik bij de samenstelling van het proefdieet en de stap voor stap introductie van voedingsmiddelen of probleemstoffen. Het advies richt zich vooral op de praktische uitvoering van de beperking. Met een nadruk op wat juist wel mogelijk is. Daarbij hou ik natuurlijk rekening met de persoonlijke wensen en mogelijkheden.

Maak een afspraak om te kijken of het FODMaP dieet een goede manier is om de klachten aan te pakken. Of neem contact op als je meer informatie wilt.

Link www.fodmapdieet.nl

 

Coeliakie / glutenintolerantie

Gluten is een eiwit, dat bij mensen met coeliakie of Dermatitis Herpetiformis schade aan de darmen kan toebrengen. De klachten lijken veel op die van de prikkelbare darm en chronische darmontstekingen: buikpijn, krampen, gasvorming (opgeblazen gevoel, winden), diarree en/of verstopping. Daarnaast klachten als vermoeidheid, misselijkheid, maagklachten, gewichtsverlies, botontkalking en bloedarmoede.

Gluten zit in de meeste graansoorten, waaronder in tarwe, rogge, gerst, kamut en spelt. Voor coeliakie geldt dat je dit kan vaststellen of uitsluiten door middel van bloedonderzoek, en aanvullend met een test op genetische aanleg en door het nemen van een dunne darmbiopt. Coeliakie wordt ook wel glutenintolerantie genoemd.

Artsen en onderzoekers zijn het er over eens dat er mensen zijn bij wie geen coeliakie kan worden aangetoond, maar die wèl goed reageren op een glutenvrij dieet. Daar is de verzamelnaam glutensensitiviteit voor bedacht.

Als alle andere darmaandoeningen uitgesloten zijn, dan zou je last kunnen hebben van glutensensitiviteit. Dit kun je alleen nog maar aantonen door – begeleid – eerst 6 weken een strikt glutenvrij dieet te volgen en dan opnieuw gluten te eten. Men kijkt dan naar de klachten in beide perioden. Het kan overigens ook zijn dat het in die gevallen niet aan het eiwit gluten in granen ligt, maar aan een ànder eiwit of ander stofje in tarwe of graan. Of ‘gewoon’ omdat het onderzoek naar coeliakie nog niet precies genoeg is.

Gluten komt in veel voedingsmiddelen voor die we elke dag eten zoals brood, crackers, toast, beschuit, muesli, pizza, pasta, wraps, koek, cake, taart, snacks, vegetarische vleesvervangers. Gluten kan ‘verstopt’ zitten in producten waarin je het niet verwacht zoals drop, bouillonblokjes, snoep, chips met een smaakje. Ook kunnen voedingsmiddelen bij productie ‘besmet’ zijn met tarwe. Zo bevatten haver en boekweit (beide van nature glutenvrij) bijna altijd gluten…………………

Wat kan ik voor je doen

Goed en lekker glutenvrij eten kan. Ik maak je wegwijs om goed en makkelijk glutenvrij producten te kiezen. Help om daarbij een reële inschatting te maken van de verborgen gluten en bij het mijden van gluten uit en thuis. Omdat bij coeliakie tekorten aan voedingsstoffen veel voorkomen is hierbij deskundig advies gewenst. Ik ben als dietist gespecialiseerd in het glutenvrije dieet via de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Ik help je graag met het vinden van goede, natuurlijke en lekkere alternatieven.

Maak voor een uitgebreid en persoonlijk aangepast advies een afspraak. Wil je meer informatie, neem dan contact op.

Bron en Link www.glutenvrij.nl